Begeleiderschap
App
9/1/2023

Grensbewakend gedrag

Waar denk je aan bij grensbewaking? Denk je aan Checkpoint Charlie of denk je aan een streep waar je niet overheen mag zonder dat dat stevige consequenties heeft?

Waar denk je aan bij grensoverschrijdend gedrag? Denk je aan mensen die anderen misbruiken om er zelf beter van te worden of denk je aan seksuele intimidatie?

Bij iedereen roept grensbewaking of grensoverschrijdend gedrag andere associaties op. Het is maar waar je in je leven tegenaan bent gelopen en welke verhalen je hebt gehoord en jou hebben aangegrepen. Tegelijkertijd gaan al deze verhalen in essentie over hetzelfde thema.

Iedereen krijgt ermee te maken

Het is opmerkelijk dat we in onze samenleving onze eigen grenzen op bepaalde momenten streng moeten bewaken als we niet het slachtoffer willen worden van grensoverschrijdend gedrag. Iedereen krijgt er mee te maken. Tegelijkertijd is het belangrijk om onze grenzen op zodanig respectvolle wijze te bewaken, dat de kans groot is dat de grensoverschrijder zijn gedrag aanpast en daarna binnen de grenzen blijft.

Over je eigen grenzen gaan

We gaan zelf ook over grenzen heen. Over die van onszelf en als gevolg daarvan ook over die van anderen.

Daarom is het zo belangrijk dat we elkaar erop aanspreken als we over een grens gaan en dat we dat vervolgens ook van elkaar accepteren. En nog belangrijker is het om daarna de aangegeven grens te respecteren, om niet nog eens over die grens te gaan.

Je natuurlijke grens bewaken kan niet altijd met behoud van je positie. Als je echt je grenzen wilt bewaken, moet je bereid zijn om je positie op te geven. Als je dat niet kunt, loop je de kans dat je dingen moet doen, of juist moet laten, terwijl je dat eigenlijk niet wilt. Je moet dan dingen doen die geen recht doen aan wie je bent en waar je voor staat.

Je natuurlijke grens bewaken kan niet altijd met behoud van je positie
Charlie zit bij kampvuur

Als je bereid bent om je positie op te geven om je grens te kunnen bewaken, betekent dat lang niet altijd dat je ook daadwerkelijk je positie op moet geven. Vaak helpt het om te laten zien dat je daartoe bereid bent, zodat je iets echt duidelijk kunt maken.

Aan de andere kant kun je soms ook spelen met grenzen. Soms is het belangrijk om een klein stukje van je grens op te geven om een hoger doel te kunnen bereiken. Alleen jijzelf kunt bepalen waar je goed aan doet en soms zul je iemand over je grens heen laten gaan om te ontdekken dat daar jouw grens lag.

Gerelateerde artikelen

De werk- en spelvormen van The future is now helpen mensen om steviger in zichzelf te worden. We begeleiden mensen om met meer innerlijk vertrouwen de uitdagingen van hun leven aan te kunnen gaan.

Principes
App

Jezelf zijn. Of toch liever even iemand anders?

8/1/2023
Principes
App

Wanneer haal je het beste uit jezelf?

6/1/2023
Begeleiderschap
App

Ziende blind leidinggeven

5/1/2023

Onze app komt eraan!
Nog even geduld...

We zijn hard aan het werk om onze app vorm te geven en zo tof mogelijk te maken. Dus nog even geduld. Als het eenmaal zover is kun je een deel van de app gratis gebruiken en de app dus gratis uitproberen. Ben je dan enthousiast over de app en wil je er alles uithalen? Dan kun je ervoor kiezen om ook het betaalde deel te gaan gebruiken.

In ieder geval blijft alle data altijd van jou, ook wanneer je weer terug gaat naar de gratis versie. Wat je in de app hebt gedaan, blijft dus toegankelijk voor je.

Wil je bericht wanneer de app live gaat? Klik dan op de button hieronder, dan houden we je op de hoogte.