Principes
App
10/1/2023

Een stap terug zetten om vooruit te kunnen

We leven allemaal met ideeën die ons vertellen dat de ontwikkeling van de mens en de maatschappij alsmaar verder gaat en dat het belangrijk voor ons is om die ontwikkeling bij te houden. Maar in hoeverre zijn dat ontwikkelingen die goed voor jouw ontwikkeling zijn? Moet je wel meegaan met alle ontwikkelingen? Hoe onderscheid je voor jezelf waar je wel en niet in meegaat?

We kennen allemaal het gevoel dat de ontwikkeling van de mens en de maatschappij alsmaar sneller lijkt te gaan. Dat ontwikkelingen zich opvolgen en dat het tempo daarvan omhoog lijkt te gaan. Als dat gevoel in je de overhand neemt, wordt het moeilijker om het allemaal bij te kunnen houden. Het wordt je dan teveel, waardoor het kan voelen alsof je moet versnellen om niets te missen.

Hoe onderscheid je voor jezelf waar je wel en niet in meegaat?

Als de angst in je vergroot om iets mis te lopen, wat doe je dan? Versnel je en ga je harder werken om het allemaal toch bij te kunnen blijven houden? Of neem je juist even de tijd om vanuit rust en overzicht te bepalen wat er met je aan de hand is om vervolgens te bepalen wat je gaat doen?

Hoe vaak kom je in een situatie terecht waarbij het achteraf beter was geweest als je even stil was gaan staan? Wanneer was het beter geweest als je even een stap terug had gezet en werkelijk de rust had genomen om de situatie in je op te nemen. Had je dan een betere beslissing kunnen nemen?

Ruimte om een stap terug te zetten

Het is belangrijk om de ruimte in jezelf te voelen om een stap terug te kunnen zetten. Eigenlijk op ieder willekeurig moment. Een stap terug zetten geeft je de mogelijkheid om ergens goed bij stil te staan. Om grondig bij je binnen te laten komen hoe iets voor je voelt, waardoor je kunt bepalen of je iets wel of juist niet moet doen.

Robin zittend met laptop

Alleen wanneer je werkelijk de ruimte voelt om een stap terug te zetten, kun je vanuit vrijheid richting en vorm geven aan je werk en aan je leven. Pas dan voel je je vrij om werkelijk vanuit jezelf een keuze te maken. Een stap terug zetten is ook belangrijk om terug te kunnen komen op eerdere beslissingen. Alleen dan kun je voortschrijdend inzicht gebruiken om wijzer te worden.

Een stap terug zetten kan noodzakelijk zijn om werkelijk vooruit te komen

Zonder de ruimte om een stap terug te zetten, is het veel moeilijker om op een versterkende manier richting te geven aan je leven. Als het fundament is gebaseerd op de verkeerde keuzes, zal dit immers ook in de daaropvolgende lagen doorwerken. Je lijkt dan snel vooruit te komen, maar de onstabiele basis zul je altijd blijven voelen. Je komt dan nooit helemaal waar je had kunnen zijn als je een stap terug had gezet. Een stap terug zetten kan dus noodzakelijk zijn om werkelijk vooruit te kunnen komen.

Gerelateerde artikelen

De werk- en spelvormen van The future is now helpen mensen om steviger in zichzelf te worden. We begeleiden mensen om met meer innerlijk vertrouwen de uitdagingen van hun leven aan te kunnen gaan.

Principes
App

Jezelf zijn. Of toch liever even iemand anders?

8/1/2023
Principes
App

Wanneer haal je het beste uit jezelf?

6/1/2023
Begeleiderschap
App

Ziende blind leidinggeven

5/1/2023

Onze app komt eraan!
Nog even geduld...

We zijn hard aan het werk om onze app vorm te geven en zo tof mogelijk te maken. Dus nog even geduld. Als het eenmaal zover is kun je een deel van de app gratis gebruiken en de app dus gratis uitproberen. Ben je dan enthousiast over de app en wil je er alles uithalen? Dan kun je ervoor kiezen om ook het betaalde deel te gaan gebruiken.

In ieder geval blijft alle data altijd van jou, ook wanneer je weer terug gaat naar de gratis versie. Wat je in de app hebt gedaan, blijft dus toegankelijk voor je.

Wil je bericht wanneer de app live gaat? Klik dan op de button hieronder, dan houden we je op de hoogte.